Rode Kool stamppot met een lekker zuurtje!
Onlangs zaten wij aan de tuintafel te genieten van een geweldige avond. Niks bijzonders zul je denken maar dat was het wel.
We planden een bijzonder etentje “Date Night” buiten eten in de winter. Uiteraard een tof gedekte tafel en een overheerlijk stamppot op het bord.
Klik op de link “date night” en lees alles over onze fantastische avond.
Om het winterse gevoel nog meer te benadrukken maakte ik een stamppot van rode kool. Niks is zó lekker om van een verse rode kool stamppot te maken.
Minpuntje, het snijden van de rode kool in allemaal kleine stukjes maar dat hoort er toch een beetje bij.
TIP: kies voor het snijden van de rode kool een koksmes en zorg dat het scherp is!
Wat heb je allemaal nodig voor deze winterse stamppot.
- 1 kg zoete aardappelen
- 1/2 verse rode kool
- 1 grote winterwortel
- 1 ui, gesnipperd
- 2 appels, zoet zure
- 3 kruidnagels
- zout
- peper
- snufje kaneel
- rode wijnazijn
- melk (ongeveer 75-100ml)
- verse peterselie
- olie of boter (kies wat jij het lekkerst vindt)
En dan gaan we beginnen..
Fruit in een braadpan of wok de ui glazig in boter of olie. Voeg de rode kool toe en breng op smaak met peper, zout en kaneel. Voeg na een minuutje of twee de kruidnagel toe.
Gier er een flinke scheut rode wijnazijn bij en laat de rode kool ongeveer 20 minuten zachtjes bakken en gaar worden. Schep regelmatig om en voeg naar smaak nog rode wijnazijn toe.
Wij houden van een zurige stamppot dus ik ben er niet zuinig mee.
Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze gaar, let op dit gaat heel snel.
Voeg 2/3 van de geraspte wortel toe en bak kort mee.
Stamp de aardappels en voeg de melk toe, schep om tot een mooie puree.
Schep de aardappels bij de rode kool (of anders om 😉 ) en schep goed om.
Voeg de appels toe en bak ze even kort mee. Je kunt ze ook iets eerder toevoegen dan worden de appels zachter.
Je kunt natuurlijk opzoek gaan naar de kruidnagels maar dat zal een speld in de hooiberg zijn. Beetje oppassen dus.
Neem eens een trendy bowl en serveer er je stamppot in, erg leuk en eens anders dan een bord. Garneer met de overgebleven wortels en peterselie, maak er een feestje van.
Vlees is geen must.
Wij kozen voor een karbonade van de slager.
Wij zijn best wel benieuwd hoe jullie deze rode kool stamppot vinden….
Laat je een reactie achter?