Olijven á la André
André liet me zijn ingemaakte olijven proeven en ik was aangenaam verrast, jeetje das lekker, zei ik.
Om het recept niet 1 op 1 van hem “te stelen” ging ik met zijn recept aan de slag en gaf er een draai aan.
Trots ging ik met mijn potje olijven richting André… “vertel eens hoe je deze vindt” vroeg ik.
Ik heb er een hippe twist van gemaakt…. Hij lachte en proefde…
André knikte en zei “aangenaam verrast” wat heb je erbij gedaan dit is erg lekker.
André was niet zo’n prater, maar ik wist dat ik zijn smaakpapillen geprikkeld had met mijn hippe twist.
Zijn goedkeuring zag ik in z’n ogen, die twinkelden.. jeetje echt zo’n moment wat ik nooit zal vergeten.
Helaas is André een aantal jaren geleden overleden…
deze ingemaakte olijven blijven we maken en gaan nooit meer weg, een mooi aandenken aan een bijzonder mooi mens.
Wat heb je nodig:
- 4 kilo olijven , groen en zwart, ontpit ( bewaar al het vocht van de olijven dit heb je nog nodig)
- 15 rode uien
- 10 rode paprika’s
- 2 bollen knoflook
- 900 gram suiker
- 700 ml aceto balsamico
- 2 liter gembersiroop
- 2 liter natuur azijn
- 1 liter vocht van de olijven
Ik kook de glazen potten en zet ze op de kop op een schone theedoek.
Gebruik geen deksels die niet heel zijn en check de rubbers van je potten, hebben ze scheurtjes gebruik ze dan niet.
Laten we beginnen!
Schil de rode uien en snijd ze in blokjes of halve ringen.
Snijd de paprika in blokjes of dunne reepjes.
Pel de knoflook en snijd fijn
Weeg alle ingrediënten af
Wij gebruiken altijd een Mega grote soeppan zodat alles erin past…
Begin met de vloeibare ingrediënten en voeg de suiker toe. Roer om en laat een half uurtje staan zodat de suiker opgelost is.
Voeg nu de olijven, rode paprika, rode ui en knoflook toe en schep goed om.
Laat vervolgens nog een half uurtje staan.
Vullen maar!
Schep alles in glazen potten.
Vul af met het overgebleven vocht. Heb je te weinig vocht in de potten vul dan verder af met het vocht van de olijven.
Sluit de potten goed en zet ze een nachtje op de kop.
En dan begint het…. je mag nog niet proeven, oef, geduld hebben… niet mijn ding, want ik weet hoe lekker ze zijn.
Je zult echt een paar dagen, een week is nog beter, moeten wachten want dan zit de smaak er echt goed in!
De een vindt ze goddelijk de ander vindt ze aan de zure kant…
Sleutel gerust aan het recept, ik hoor het graag wat jij verandert aan het recept!
Ze zijn goddelijk bij een borrelplank.
Doe ze eens in een salade of mik ze met een beetje vocht in de pan als je zalm aan het bakken bent.
Voeg ze bij je pasta gerecht, maak je salade aan met het vocht…
We gebruiken ze bij veel en gooien niks weg… daar zijn ze veels te lekker voor!
Benieuwd hoe jij deze Olijven á la André vindt!
Tag je ons op je socials als je ze gebruikt, zo leuk om te zien hoe jij ze gebruikt…