Limburgs Zuurvlees of zoals wij zeggen Zoervleisj…
24-48 uur marineren omdat het gewoon het allerlekkerst is.
Wat heb je nodig om dit Limburgs Zuurvlees Pareltje te maken:
3 uien, grof gesneden
1 kg ribrunderlappen in blokjes gesneden
4 kruidnagels
3 laurierblaadjes
14 peperkorrels (gekneusd)
1 snufje nootmuskaat
200 ml azijn
350 ml water
4 el olie
2 – 3 el appelstroop
2 – 3 el bruine suiker
5 el zilveruitjes
3-4 plakjes ontbijtkoek, in blokjes gesneden
400 ml balsamicoazijn
Meng de uien door het vlees, voeg kruidnagel, laurierblaadjes, peperkorrels en nootmuskaat toe.
Schenk de azijn en het water erbij en zorg dat het vlees net onderstaat. Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast. Nu wordt het wachten, heb je veel geduld wacht dan echt 48 uur hoe langer dat je wacht hoe malser het vlees.
Eindelijk kunnen we het Zuurvlees gaan maken!
Schep het vlees in een zeef maar gooi de marinade niet weg!
Verhit de olie in een stoofpan en bak het vlees met de ui in gedeeltes.
Het vlees geeft (door de marinade) vocht af, laat dit eerst verdampen en bak daarna het vlees rondom aan. Schep in een schaal en herhaal deze stap totdat al het vlees gebakken is.
Schep al het vlees terug in de pan en blus af met een gedeelte van de marinade en stoof 1,5 uur op een laag vuur.
Schenk er wat marinade bij als het vlees droog komt te staan.
Meng de appelstroop samen de zilveruitjes, ontbijtkoek, bruine suiker en balsamicoazijn door het vlees, schep goed om.
Voeg marinade toe als het te droog wordt.
Laat nog 1 uurtje lekker stoven, maar vergeet niet af en toe te roeren.
En nu mag je proeven!
Proef of het naar je smaak is… vindt je het te zoet voeg dan een beetje balsamicoazijn toe. Vind je het te zuur voeg dan bruine suiker toe.
Ontbijtkoek om de saus iets dikker te maken.
Breng verder op smaak met peper en zout.
Onze frietjes waren geen gewone frietjes maar zoete aardappelfrietjes uit de oven.
Snij de zoete aardappel met schil in frietjes. Besprenkel met olijfolie en Italiaanse kruiden.
Bak de frietjes af in 15 min. in een voorverwarmde oven (180°C)
Hou je van hele zure zuurvlees…. Marineer het vlees dan in een verhouding van meer azijn 350ml en minder water 200ml.
Hmmmmmm Limburgs Zuurvlees, zelfgemaakt toch echt het aller aller lekkerst!