Limburgse Rijstevlaai met Slagroom

Summer table, tafel styling, gedekte tafel, stylst, exepert

Limburgse Rijstevlaai met Slagroom…

Limburgse rijstevlaai-met-slagroom-orcacool-recept-1
Geen gewone Limburgse vlaai maar de vlaai onder de vlaaien, dé lekkerste volgens ons dan 😉
Wat heb je nodig: Voor het deeg 250 g bloem 15 g verse gist (of ½ zakje instant gist) 100 ml melk (lauw) ¼ ei 30 g boter 10 g suiker 3 g zout Voor de vulling: 1200 ml melk 140 g paprijst 120 g suiker 3 eieren Optioneel (10 g custard of bloem) Voor de garnering: slagroom suiker geschaafde chocolade of chocovlokken (ik maak ze zelf van een blok pure chocolade)
Nu gaat het dan echt gebeuren…Rijstevlaai met slagroom in de maak!
Rijstvulling: Breng in een ruime pan de melk aan de kook. Strooi de rijst samen met 90 g suiker bij de melk , breng aan de kook. Zet nu de warmtebron klein, leg de deksel terug op de pan en kook de rijst in ongeveer 1 uur gaar (afhankelijk van welke rijst je gebruikt). Roer af en toe om anders brandt de rijst aan! Check na 1 uur of de rijst gaar is. Is de pap nog niet voldoende gebonden voeg dan 10 g custard, aangemaakt met koude melk, toe en laat even doorkoken ( wij hebben de custard toegevoegd, bij de volgende rijstevlaai zou ik de custard weglaten) Laat de rijst, onder af en toe roeren, gedeeltelijk afkoelen. Deeg: Maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk. Doe de gezeefde bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, de boter, de suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. (zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist) Giet het grootste gedeelte van de resterende melk in het kuiltje en kneed een deeg. Is het deeg te droog voeg dan het laatste restje melk toe en kneed nogmaals. Laat het deeg rijzen,  het deeg is goed als het in omvang verdubbeld is. Strooi een beetje bloem je werkvlak, stort het deeg hierop en rol het deeg uit. Leg het deeg in een ingevette Spring vorm. (Gebruik bij voorkeur een vorm met een losse rand als de vlaai klaar is verwijder je namelijk direct de vorm.) Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is. Vulling: Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig met 30 g suiker. Voeg de geklopte dooiers bij de rijstepap. Klop de eiwitten stijf en schep ze ook door het rijst- ei mengsel. Schep de eiwitten voorzichtig door het mengsel (ga niet kloppen want dan klop je de eiwitten kapot) Probeer de luchtigheid van het geheel zo veel mogelijk te behouden. Verdeel het rijstmengsel over de vlaai. Bak de vlaai op 180°C gedurende 25 tot 30 minuten. Haal de vlaai uit de oven en verwijder meteen de vorm. Laat de Rijstevlaai afkoelen op een taartrooster. Het is belangrijk om de springvorm er zo snel mogelijk vanaf te halen, anders gaart de vlaai door en wordt de vulling droog! Klop de slagroom stijf met suiker en spuit de room op de vlaai. Ik heb de room erop geschept zodat de vlaai een nog meer “robuust karakter” krijgt. Strooi hierover geschaafde chocolade of chocoladevlokken. Pas op…. Dit is zo lekker dat je deze Rijstevlaai vaker wilt maken. Jeetje wat was dit een lekkere Limburgse Rijstevlaai met Slagroom…. Speciale dank gaat uit naar Mandy  Thewessem. Thank you for sharing the recipe! rijstevlaai-met-slagroom-orcacool-recept-3 Limburgse Rijstevlaai met slagroom receptLimburgse Rijstevlaai met slagroom recept

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoud

Andere berichten

Kersttafel 2021 zwart, goud en jade, Tafelstyling,

Kersttafel met Zwart met Goud

Kersttafel anno 2021 We werden onlangs door Showhome.nl geïnterviewd om onze visie te geven van dé kersttafel van 2021,  waar moet je op letten en

Summer table, tafel styling, gedekte tafel, stylst, exepert

Tafelstyling Summer Table

TIP 1…  Hoe begin ik? Ik zoek altijd naar het perfecte kleurenpalet, elke styling weer. Dit fantastische zomerse tafelkleed was het gewoon, de basis voor mijn kleurenpalet. Het

Deze website gebruikt cookies om jou de beste gebruikservaring te kunnen bieden.