Lasagne met witte asperges dat moet je een keertje geproefd hebben.
Nou ja moet… mag hahaha.
Vorige week was ik bij onze lokale groenteman en daar zag ik ze liggen “Het Witte Goud”. 2kg schoof ik met gemak mijn mandje in.
Manlief is er net zo verzot op.. gelukkig wel ( of jammer tis maar hoe je het bekijkt, hahah) maar om ze op de traditionele manier klaar te maken daar had ik niet zo’n trek in.
“Tada” hier is dan mijn anders dan gewoon recept met witte asperges.
Ik wist niet of dit wel iets ging worden want ja hoe weet je zoiets van te voren..
Pffff pakte dat even overheerlijk uit zeg…! We hebben gesmuld kan ik je vertellen!
Wat heb je nodig voor deze Lasagne:
- 2 kg asperges
- 250ml Alpro Cuisine soya
(ivm mijn lactose intolerantie) of kookroom - 500ml kookvocht van de asperges (niet vergeten om het te bewaren)
- 250gr hamblokjes
- 200/250gr gerookte zalm in stukjes gesneden
- 1 groentebouillon tablet
- nootmuskaat
- 50gr roomboter
- (tarwe) bloem
- peper
- Italiaanse kruiden
- lasagne bladen (ik koos voor de Lasagne verdi van Grand’Italia)
- 150ml witte wijn (mijn voorkeur heeft een droge witte, deze ging er dan ook bij )
- paar takjes peterselie (tja die was ik vergeten maar er stond nog een potje gedroogde peterselie in het kruiden kastje)
- Stukje geitenkaas dat ik zelf raspte ( gewone geraspte kaas is prima hoor maar helaas niet voor mij 😉 )
Laten we beginnen met de voorbereidingen…
Verwarm de oven voor op 180-200°C hangt een beetje van je oven af.
Schil de asperges. Hou het kopje vast en schil ze met een dunschiller.
Snij de het houtachtige kontje eraf, ongeveer 2 cm.
Kook de asperges ongeveer een minuut of 10, dit hangt een beetje van de dikte af, beetgaar zou ik je adviseren aangezien ze nog even de oven in gaan.
Je kunt een klein scheutje melk toevoegen aan het kookvocht dan blijven ze mooi wit. Aangezien ze in een ovenschotel komen deed ik het niet.
Vang het kookvocht op….niet vergeten!
Bechamelsaus
Maak een bechamelsaus van de roomboter (ik vond 50gr iets te weinig dus deed er nog wat bij) voeg het kookvocht toe, roer tot de boter met vocht zich mengt. Voeg beetje bij beetje de bloem toe zodat de bechamelsaus nog net vloeibaar is (hij mag absoluut niet te dik zijn)
Breng op smaak met peper, nootmuskaat en het bouillontablet → proef!
Ik vond het iets te weinig aan kruiden vandaar dat ik er een beetje Italiaanse kruiden bij deed.
Voeg nu de kookroom toe en roer goed om, schenk er de witte wijn bij en laat even (30sec) koken en haal van het vuur af.
Roer er de ham , zalmstukjes en 2/3 van de peterselie door. (bewaar een paar zalmsnippers om te garneren)
Vet een ovenschaal in en begin met laagjes te maken.
Schenk 1/3 van de saus in de ovenschaal. Leg daarop een laagje lasagne vellen en daarop een laagje asperges. Leg weer een laagje lasagne vellen en witte asperges. Schenk er de rest van de saus overheen.
Top af met geraspte kaas en de overgebleven peterselie.
Hij mag nu de oven in… en dat duurt dan 30 minuten ( ja echt zo lang maar ja we moeten geduld hebben… )
Serveer er een frisse salade bij én een heerlijke droge witte wijn.
Geniet zolang ze verkrijgbaar zijn!
Het mooie blauwe bord komt uit de HIP by Marc collectie.
Deze borden worden met de hand gemaakt en zijn op bestelling leverbaar.